ویتامین ها در چه مواد غذایی وجود دارند؟

در این صفحه چه چیزهایی را مطالعه میکنید؟

ویتامین هایی که در غذاها وجود دارند.

 

ویتامین A

اسم علمی آن «رتینول» است

منابع غذایی آن:

ویتامین آ در موادی همچون مرکبات، سبزیجات، کدو، میوه های زرد رنگ، هویج، سیب زمینی شیرین ، کلم و کلم بروکلی، طالبی، پرتقال، انبه، گوجه فرنگی، کنگر، گل کلم، زردآلو، اسفناج، فلفل وجود دارد.

همچنین در جگر، شیر، پنیر، کره، کره مارگارین، تخم مرغ، سبزیجات برگدار وجود دارد.

روغن کبد ماهی در کنار سبزیجات برگ تیره همچون اسفناج منبع خوبی از این ویتامین هست.

ویتامین ب 1

اسم علمی آن «تیامین» است

منابع غذایی آن:

حبوبات غنی از تیامین هستند.

ویتامین ب 1 در موادی همچون عصاره مخمر، سیب زمینی آب پز، نان سبوس دار، پرتقال ، نخود فرنگی، برنج قهوه ای، مغز ها، تخمه آفتابگردان و شیر سویا وجود دارد.

همچنین میتوان به منابعی همچون مخمر، گوشت گاو، جگر، غلات کامل، نخود، لوبیا، مغزهای خوراکی اشاره کردو

به یاد داشته باشید که مخمر آبجو(به صورت قرص)، جوانه گندم و سبوس منابع خوبی از ویتامین ب 1 هستند.

ویتامین ب 2

اسم علمی آن «ریبوفلاوین» است

منابع غذایی آن:

از منابع مهم آن میتوان به عصاره مخمر، سبوس گندم، بادام، غلات و همچنین سبزیجاتی همچون اسفناج اشاره کرد.

همچنین جگر، شیر، پنیر، تخم مرغ، غلات و نان، حبوبات، مغزهای خوراکی و میوه جات از منابع مهم آن به شمار می روند.

به طور کلی، ویتامین ب 2 در اکثر غذاها یافت می شود.

ویتامین ب 3

اسم علمی آن «نیاسین» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به گوشت قرمز، گوشت پرندگان، جگر، ماهی ، غلات و نان، حبوبات، مغزهای خوراکی اشاره کرد.

غذاهای پروتئینی مثل شیر و تخم مرغ حاوی آمینواسید مهمی به نام تریپتوفان هستند که در بدن به ویتامین ب 3 تبدیل می شود.

همچنین از منابع مهم آن میتوان به مخمر آبجو، جوانه غلات، سبوس غلات، خرما و جو اشاره کرد.

ویتامین ب 5

اسم علمی آن «اسید پانتوتنیک» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به بادام زمینی، کنجد، گردو، آووکادو، سیب، انجیرخشک، برگه زردآلو، دانه ها و غلات اشاره کرد.

همچنین جگر، ماهی، غلات و نان و در کل، همه ی گروه های غذایی تا حدی حاوی این ماده هستند.

ویتامین ب 6

اسم علمی آن «پریدوکسین» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به دانه گندم، جو، برنج قهوه ای، کلم ، موز ، میوه های خشک، گردو، سویا، غلات سبوس دار و سبزیجات نشاسته ای اشاره کرد.

همچنین مخمرها، جوانه گندم، جگر، غلات و نان، حبوبات، گوشت قرمز، گوشت پرندگان، تخم مرغ ، خصوصا گوشت سفید (ماکیان)، ماهی جزو منابع مهم آن به شمار می روند.

ویتامین ب 7

اسم علمی آن «بیوتین» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به غلات کامل، گندم، جو، شبدر، بادام زمینی ، فندق، گردو، کره بادام زمینی و دانه کنجد اشاره کرد.

ویتامین ب 9

اسم علمی آن «اسید فولیک/فولات» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به لوبیای چشم بلبلی، چغندر(لبو)، نان، ماکارونی ، لازانیا، بادام زمینی، اسفناج، کاهو، بروکلی، عدس، سبوس برنج، آرد سویا، لوبیا قرمز و مارچوبه اشاره کرد.

همچنین منابع دیگر آن ، جگر، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، چغندر، کاهو، حبوباتی مثل لوبیا چشم بلبلی، عدس، بعضی از میوه ها همچون گریپ فروت، پرتقال، طالبی، موز، زردآلو، کلم بروکلی، گل کلم نپخته، پسته شامی، زرده تخم مرغ، تخم آفتابگردان ، سیب زمینی،قلوه اشاره کرد.

همچنین قارچ و جوانه گندم از منابع غنی  اسیدفولیک هستد.

ویتامین ب 12

اسم علمی آن «کوبالامین» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به عصاره مخمر، تمپه، میسو، خمیر سویا، کشمش، آلوئه ورا، قارچ شسته نشده، جوانه گندم اشاره کرد.

همچنین گوشت قرمز، جگر، شیر، پنیر، تخم مرغ و ماهی نیز دارای ویتامین ب 12 می باشند.

به یاد داشته باشید که این ویتامین فقط در منابع حیوانی و گوشت قرمز یافت می شود و افراد گیاهخوار دچار کمبود این ویتامین می شوند.

همچنین تمام گیاهان غددی مانند ترب، دارای این ویتامین هستند. اما توجه کنید که ترب تنها باید با آب شسته شود، نه مایع شست و شو.

ویتامین د

اسم علمی آن «کلسیفرول» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به شیر، تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوه جات اشاره کرد.

همچنین ماندن 10 الی 20 دقیقه در روز در زیر نور آفتاب سبب تولید ویتامین D در بدن می شود.

ویتامین C

اسم علمی آن «اسید آسکوربیک» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به سبزیجات سبز رنگ مانند جعفری، غلات و نان، میوه گل رز، فلفل قرمز و فلفل سبز، کیوی، خرمالو، انگور، موز، توت فرنگی، پرتقال، لیمو، گل کلم، اسفناج، سیب زمینی، گوجه فرنگی، آناناس، سیب، گیلاس، هویج، بامیه، هندوانه، مرکبات اشاره کرد.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، جعفری 6 تا 7 برابر بیشتر از سایر سبزیجات، ویتامین C را در درون خود دارد.

ویتامین E

اسم علمی آن «توکوفرول» است

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به روغن های گیاهی همچون روغن آفتابگردان،روغن زیتون و روغن کنجد اشاره کرد.

همچنین ذرت، بادام، فندق، آووکادو، اسفناج و روغن دانه گندم، دارای ویتامین E می باشد.

از منابع دیگر آن میتوان به جگر، کره، کره مارگارین، تخم مرغ، غلات و نان، سبزیجات برگدار، میوه جات اشاره کرد.

به یاد داشته باشید که مهم ترین منابع آن روغن های نباتی، غلات سبوس دار و جوانه گندم می باشد.

ویتامین K

منابع غذایی آن:

از منابع آن میتوان به سبزیجات برگدار اشاره کرد.

البته این ویتامین به مقدار کم در میوه جات، دانه ها، سبزیجات غده ای، لبنیات و گوشت یافت می شود.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید نیمی از ویتامین K مورد نیاز بدن توسط باکتری ها در روده ساخته می شود. علاوه بر آن در منابع غذایی شامل جعفری، کلم، اسفناج، کاهو، گل کلم، گوجه فرنگی، مارچوبه، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم و روغن سویا، نخود سبز و جلبک دریایی هم موجود است.

منبع:

کتابچه ی راهنمای رژیم غذایی بدون گلوتن؛ نوشته شده توسط محمد رستمی نژاد
مركز تحقيقات بيماري هاي گوارش و كبد، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

1 نظر در “ویتامین ها در چه مواد غذایی وجود دارند؟

  1. ناشناس گفت:

    مطالب بسیارکاربردی با نگارش و تصویرگری جذاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *